IDFA heeft vandaag de selectie bekendgemaakt voor de Dutch Documentary Competition. Maar liefst zes documentaires die Cinema Delicatessen in de komende maanden naar de filmtheaters zal brengen, zullen hun wereldpremière hebben op internationale filmfestival voor documentaires. Met Luuk Bouwman (Allen Tegen Allen) en Sophie Dros (King of the Cruise) presenteren we twee grote Nederlandse filmtalenten die met hun eerste bioscoopdocumentaire voor IDFA zijn geselecteerd. Oude bekenden Corinne van Egeraat en Petr Lom (Angels on Diamond Street), wiens schitterende documentaires Ana Ana en Burma Storybook we eerder uitbrachten, en Femke en Ilse van Velzen (Prison for Profit), bekend van hun Congo-trilogie en A Haunting History, zijn met hun nieuwe documentaires ook geselecteerd voor de Nederlandse competitie.

Twee van de zes documentaires worden uitgebracht in samenwerking met de Amsterdamse distributeur Mokum Filmdistributie, met wie wij in de afgelopen jaren eerder documentaires uitbrachten als A Family Affair, De kinderen van Juf Kiet en Het wonder van Le Petit Prince. IDFA-winnaar Reber Dosky (Radio Kobani) presenteert zijn nieuwste urgente documentaire Sidik en de panter op het filmfestival, terwijl Sandra Beerends’ Ze noemen me Baboe ook in première gaat. Die laatste film is vanaf 28 november ook al in de filmtheaters in het land te zien.

De geselecteerde documentaires:

Allen Tegen Allen (All Against All)
regie: Luuk Bouwman
producent: Doc.Eye Film
bioscooprelease: 30 april 2020

Angels on Diamond Street
regie: Corinne van Egeraat en Petr Lom
producent: ZINdocs
bioscooprelease: nnb

King of the Cruise
regie: Sophie Dros
producent: Halal Docs
bioscooprelease: 12 december 2019

Prison for Profit
regie: Femke en Ilse van Velzen
producent: IF Productions
bioscooprelease: voorjaar 2020

Sidik en de panter (Sidik and the Panther)
regie: Reber Dosky
producent: Dieptescherpte
bioscooprelease: voorjaar 2020 i.s.m. Mokum Filmdistributie

Ze noemen me Baboe (They Call Me Babu)
regie: Sandra Beerends
producent: Pieter van Huystee Film & TV
bioscooprelease: 28 november 2019 i.s.m. Mokum Filmdistributie

Eerder maakten we al bekend dat de documentaire The Cave van de voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (Last Men in Aleppo) de Nederlandse première op IDFA zal hebben. De prijswinnende documentaire zal vanaf 2 januari te zien zijn in de filmtheaters.