Dinsdag 22 oktober organiseert Greenpeace Nederland in De Balie in Amsterdam een voorpremière van How To Change The World. Daphne Bunskoek gaat na afloop van de film in gesprek met special guests Emily Hunter – milieu activist en dochter van Greenpeace-oprichter Bob Hunter – en Sylvia Borren – directeur van Greenpeace Nederland.

How To Change The World is zowel een les in ‘direct action’ als een spannende docu-thriller over de ontstaansgeschiedenis van Greenpeace. Het nagesprek zal dan ook gaan over de ontstaansgeschiedenis van de organisatie, haar plek binnen de huidige, diverse internationale milieubeweging en over hoe een kleine actiegroep uitgroeide tot een internationale organisatie die wereldwijd campagne voert.

Emily Hunter is milieu activist, schrijver en filmmaker. Als dochter van Robert Hunter, mede-oprichter en eerste voorzitter van Greenpeace en moeder Bobbi Hunter, de eerste vrouw die een walvis redde door een harpoenist op zee te blokkeren, zit het milieuactivisme haar in het bloed, zo zien we haar ook terug in deze documentaire. Daarnaast werkt zij op haar eigen manier dagelijks verder aan de erfenis van haar ouders; al meer dan tien jaar documenteert Emily vanuit de frontlinies van internationale milieu campagnes over onderwerpen als walvisjacht en de opwarming van de aarde.

Sylvia Borren is sinds februari 2011 directeur van Greenpeace Nederland. Daarvoor was zij onder meer werkzaam als directeur van Oxfam Novib, van 1994 tot 2008. Eerder in haar carrière was zij landelijk bestuurslid bij de lesbisch/homo belangenorganisatie COC en was zij co-voorzitter van de Global Call to Action against Poverty (en de Nederlandse tak EEN) en co-voorzitter van de Nederlandse Worldconnectors, die adviseren over internationale kwesties zoals (voedsel)schaarste, migratie, en gender.

De voertaal van het gesprek is Engels.

How To Change The World wordt als IDFA-preview in samenwerking met het IDFA uitgebracht en is vanaf 22 oktober in de filmtheaters te zien.