Op 18 maart gaat het Movies that Matter festival weer van start. Op het mensenrechten filmfestival zijn ook dit jaar weer een aantal documentaires van Cinema Delicatessen te zien. Allereerst zijn we trots om twee wereldpremières aan te kondigen: Daniel Abma’s eerste lange documentaire Transit Havana – Nieuwe helden van de Cubaanse Revolutie en A Haunting History, de nieuwe documentaire van Ilse en Femke van Velzen.

Transit Havana belicht de nieuwe seksuele revolutie binnen de socialistische heilstaat met de officiële leus ‘homofobia no, socialismo sì!’. Op uitnodiging van de dochter van de president, Mariela Castro, vliegen één keer per jaar een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg naar Havana om vijf Cubaanse transgenders te opereren. Wordt het socialistische eiland een transgender paradijs? Vanaf 24 maart ook te zien in andere filmtheaters in Nederland.

In A Haunting History volgen Ilse en Femke van Velzen, bekend van hun indrukwekkende Congo-trilogie, de jonge, ambitieuze advocaat Anuol als hij terugkeert naar zijn geboorteland Zuid-Soedan. Achtervolgd door het traumatische oorlogsgeweld dat hem als kind trof, stort hij zich op zijn missie dat de wet de enige ware gids is om duurzame vrede in het land te brengen. Maar zal Anuol’s ideaal van rechtvaardigheid ooit werkelijkheid worden? Vanaf 7 april in het land te zien.

Op Movies that Matter, dat t/m 26 maart duurt, is nog een groot aantal andere documentaires uit de Cinema Delicatessen catalogus te zien:
Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knibbe)
Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami)
Stand van de Maan, Stand van de Sterren, Stand van de Zon (Leonard Retel Helmrich)

Bekijk het hele programma hier. De kaartverkoop start op donderdag 3 maart.