Vanaf 22 september is de indrukwekkende documentaire Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe op DVD verkrijgbaar. De film werd genomineerd voor de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (2014), is inmiddels bekroond met de prijs voor Best International Documentary Feature op het Guanajuato International Film Festival (2015) en genomineerd voor twee Gouden Kalveren (Beste Lange Documentaire en Beste Sound Design). Bovendien werd de film bejubeld in de pers (De Volkskrant: ‘Verbluffend debuut,’ ★★★★★; NRC: ‘Morgan Knibbe is een supertalent,’ ★★★★). Extra bijzonder is dat de film te zien zal zijn in het Europees Parlement op woensdag 23 september, tijdens een speciale vertoning georganiseerd door Europarlementariër Dennis de Jong.

Sinds de film is uitgebracht, heeft Those Who Feel the Fire Burning alleen maar aan actualiteit gewonnen: dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa. Morgan Knibbe’s regiedebuut verbeeldt dit belangrijke sociale probleem op onconventionele en poëtische wijze. Als een groep vluchtelingen probeert per boot illegaal Europa binnen te komen, slaat een oude man overboord. Zijn bewustzijn glijdt naar een andere, hallucinerende dimensie, van waaruit hij de werkelijkheid aan de grens van het vermeende paradijs ervaart. De geest van de oude man observeert de alledaagse werkelijkheid van vele aangespoelde vluchtelingen: mensen op straat die als honden worden weggejaagd, een illegale arbeider, een verslaafde moeder en overvolle vluchtelingenkampen. Terwijl hij door dit niemandsland dwaalt, denkt de oude man na over de zin van zijn bestaan.

De documentaire Those Who Feel the Fire Burning is een productie van BALDR Film en kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds. DVD verdeling loopt via Sonic Rendezvouz, Alkmaar.