Those Who Feel the Fire Burning in het nieuws

Those Who Feel the Fire Burning, de documentaire film geregisseerd door Morgan Knibbe die vanaf 7 mei in de filmtheaters te zien is, is vanwege zijn actuele onderwerp flink in het nieuws deze week.

Afgelopen zondag werd bekend dat er mogelijk 700 migranten in de middelandse zijn verdronken tijdens hun oversteek naar Lybie. Nieuwsuur interviewde Knibbe over zijn film met hetzelfde onderwerp. Hij verteld over de redenen voor vluchtelingen om de oversteek te maken: “Ik denk dat deze mensen hun leven wagen en het risico nemen om de oversteek te maken omdat ze wanhopig zijn, omdat ze wonen in een gebied waar ze niet normaal kunnen studeren, waar ze niet normaal kunnen leven, waar ze bang moeten zijn voor de overheid en waar oorlog woedt.”

Verder was Morgan Knibbe te gast bij Café Corsari op de Vlaamse televisie. Hier beschrijft hij wat hij wilde bereiken met het maken van de film. “Mijn doel was om een film te maken waarin de ervaring van de vluchteling wordt gedeeld met het publiek wat normaal gesproken niet echt dicht bij de problematiek komt.”

Those Who Feel the Fire Burning verbeeldt op onconventionele en poëtische wijze een belangrijk sociaal probleem: het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa.

Een groep vluchtelingen probeert per boot illegaal Europa binnen te komen. Plotseling steekt een storm op. De hel breekt los als een oude man overboord slaat. Zijn bewustzijn glijdt naar een andere, donkere en hallucinerende dimensie. Voortgedreven door een mysterieuze kracht en wanhopig op zoek naar zijn geliefden, ervaart zijn ziel de alledaagse werkelijkheid van vele aangespoelde vluchtelingen aan de grens van het vermeende paradijs, Europa.

De geest van de oude man observeert mensen op straat die als honden worden weggejaagd, volgt een illegale arbeider en een verslaafde moeder en bezoekt overvolle vluchtelingenkampen. Terwijl hij door dit niemandsland dwaalt, denkt de oude man na over de zin van zijn bestaan.

Vanaf 7 mei te zien o.a. in Amsterdam (EYE, De Balie), Utrecht (‘t Hoogt), Den Haag (Filmhuis), Nijmegen (LUX), Maastricht (Lumière).