De documentaire The Last Male on Earth gaat op 15 september bij festival Film by the Sea in première. Een film die op dit moment bijzonder actueel is. Vorige week maakte Ol Pejeta, het neushoornreservaat in Kenia, bekend dat wetenschappers met succes eicellen hebben uitgenomen bij de laatste twee vrouwtjes van de noordelijke witte neushoorn. In de documentaire The Last Male on Earth legt filmmaker Floor van der Meulen de laatste jaren vast van Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn en observeert zij de menselijke circus om het dier heen.

Over The Last Male on Earth
Even was hij wereldnieuws: de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde, genaamd Sudan. Op de dag van zijn overlijden in maart 2018. The Last Male on Earth toont zijn laatste levensdagen op de Keniase savanne. Dagen waarin hij liefdevol wordt verzorgd, 24/7 door gewapende rangers wordt beschermd tegen stropers en dagelijks wordt bezocht door tientallen toeristen en journalisten. En waarin wetenschappers met nieuwe technieken alles op alles zetten om zijn soort te laten voortbestaan. Kortom: een ware kermis. Opgetuigd door de mens, de diersoort die Sudans soort naar het randje van de afgrond bracht en er nu alles aan doet om die te redden.

The Last Male on Earth is de eerste lange documentaire van regisseur Floor van der Meulen (Paradijsbestormers,  9 days: From My Window in Aleppo), geproduceerd door Een van de jongens. De film beleefde zijn wereldpremière in maart 2019 op het CPH:DOX filmfestival in Kopenhagen, één jaar na het overlijden van de neushoorn Sudan. Op 19 september 2019 brengt distributeur Cinema Delicatessen de film uit in de Nederlandse bioscopen.

Speciale vertoningen op World Rhino Day
Op 22 september is het World Rhino Day. Overal wordt aandacht gevraagd voor het lot van de vijf neushoornsoorten: de witte neushoorn, zwarte neushoorn, Javaanse neushoorn, Sumatraanse neushoorn en de Indische of pantserneushoorn. Op deze dag wordt The Last Male on Earth  vertoond in een aantal dierentuinen waaronder in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, in het planetarium van Artis in Amsterdam en in Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum van Oudenbosch.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is een van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 13 tot en met 22 september 2019 beleeft het festival zijn 21ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 100 films uit alle hoeken van de wereld. Het festival vindt plaats in het bioscoopcomplex CineCityXL te Vlissingen. Kaarten voor het festival zijn hier verkrijgbaar.