Sergej Loznitsa’s documentaire The Event is op het documentaire filmfestival van Leipzig bekroond met een ‘Leipziger Ring’. De prijs wordt uitgereikt aan een artistieke documentaire die de kracht van burger engagement voor democratie en mensenrechten demonstreert, of aan een documentaire waarvoor de regisseur grote moed heeft getoond (met gevaar voor eigen persoon), en propageert voor de vrijheid van meningsuiting.

De jury roemt de film: “Sergei Loznitsa’s film stands out for its cohesive, clear dramaturgy. Every detail has been consciously and consistently deployed. A particular highlight is the respectful handling of the documentary material. The filmmaker trusts, rather than manipulates, the power of this material.”

The Event beschrijft met archiefbeelden de mislukte coupe in 1991 die uiteindelijk tot de val van het Sovjet Unie zou leiden. De documentaire kende zijn wereldpremière tijdens het beroemde filmfestival van Venetië eerder dit jaar en zal vanaf 10 maart te zien zijn in de Nederlandse filmtheaters.