Gisteren heeft het internationale filmfestival van Rotterdam (IFFR) de plannen voor het aankomende festival verder uiteengezet. Ook werden de eerste paar titels van het programma bekend gemaakt. Één daarvan is Sergej Loznitsa’s The Event.

Het programma van IFFR 2016 is onderverdeeld in vier secties: Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives. Elk van de programma’s heeft zijn eigen sfeer, stijl, kleur en toon. Bright Future staat voor het aankomende talent dat hun eigen visie en stijl ontwikkelt, Voices bestaat uit nieuwe films van gevestigde filmmakers, Deep Focus richt zich op de filmauteur met omvangrijk genre en Perspectives is voor de grensoverschrijdende zelf kritische cinema.

The Event van Sergei Loznitsa is een van de eerste films die bekend is gemaakt voor het programma-onderdeel Deep Focus (de ander Malgré la nuit van Philippe Grandrieux). De documentaire ging in première op het gerenommeerde filmfestival van Venetië en won onlangs de Leipziger Ring op het documentaire festival van Leipzig.

Variety was onlangs al lovend over Loznitsa’s nieuwe documentaire, die vanaf 10 maart tevens in de filmtheaters buiten Amsterdam te zien zal zijn:

‘The brilliance of “The Event” is the way Loznitsa brings us inside — not in the frantic meeting rooms of the plotters, but within the bosom of the people. […]  the docu vividly captures the shift from bewilderment to empowerment as the population became ever more emboldened in their public disavowal of Bolshevism.’
– Variety