Regisseur Omar Shargawi komt naar De Balie

Op 17 april zal de Deense regisseur Omar Shargawi aanwezig zijn voor een exclusieve voorpremière van zijn laatste film Western Arabs. Na vertoning in De Balie zal hij in gesprek gaan met programmamaker Sherin Seyda. Het extreem persoonlijke Western Arabs beleefde haar wereldpremière op de Berlinale 2019. Shargawi’s eerdere films werden vertoond op vele internationale festivals, waaronder Sundance en Rotterdam, waar hij een Tiger won.

De Deense regisseur Omar Shargawi toont in Western Arabs op intieme wijze de relatie met zijn vader Munir. Ze hebben elkaar nooit echt begrepen en de gemoederen lopen vaak hoog op. Munir vluchtte als een van de eerste Palestijnen naar Denemarken, strandde in Kopenhagen en ontmoette daar zijn Deense vrouw met wie hij drie kinderen kreeg. Omar bevindt zich nu tussen zijn Deense toekomst en zijn Palestijnse voorvaderen. Hoe gaat hij om met deze gespleten identiteit? En hoe komen Omar en zijn vader nader tot elkaar?

Om deze vragen te beantwoorden besloot Omar twaalf jaar lang de camera op zichzelf en zijn familie te richten, waarbij geen emotie verhuld wordt. Via film communiceren Omar en Munir over de dingen die aan de eettafel niet besproken worden. Daarom castte Omar zijn vader ook in zijn eerdere fictiewerk. Nu is het tijd om weg te stappen van de fictieve allegorieën en hun ware aard aan elkaar te tonen. Ze lachen, worstelen en huilen samen. Zodoende geeft deze hybride documentaire een ongebreidelde blik op een vader-zoonrelatie. Western Arabs is een universeel document dat het verhaal van de twee hoofdpersonages overstijgt.

De documentaire zal op 17 april eenmalig worden vertoond met Engelse ondertitels. Ook het nagesprek zal in het Engels zijn. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Balie.