Q&A rond Banana Pancakes in Amsterdam

Op dinsdag 30 juni vindt er in De Balie in Amsterdam een Q&A plaats rondom de documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice. Regisseur Daan Veldhuizen en filosoof Ruud Welten, wiens boek “Het ware leven is elders: filosofie van het toerisme” een inspiratiebron voor de film was, gaan in gesprek met elkaar en het publiek. Onderwerp van de avond: waar zijn we eigenlijk naar op zoek wanneer we, bewapend met onze camera en reisgids, de wereld intrekken? Wat zegt het moderne toerisme, de zoektocht naar ‘authentieke plekjes’ waar ‘geen toeristen komen’, over de manier waarop we in de wereld zijn?

Met Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice, die in première ging op het International Film Festival Rotterdam, maakt Veldhuizen een complex East-meets-West-verhaal. Wanneer backpackers arriveren in een klein dorp in de binnenlanden van Laos, blijkt hun komst een splijtzwam voor de plaatselijke bevolking. Jeugdvrienden Khao en Shai storten zich beiden op de economische mogelijkheden die het toenemende toerisme creëert, onbewust van de consequenties die het zal hebben voor het dorp, maar ook voor hun vriendschap.

De film is vanaf aanstaande donderdag te zien in De Balie en EYE (Amsterdam), LantarenVenster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag, LUX (Nijmegen), Chassé (Breda) en Verkadefabriek (Den Bosch).