Traditiegetrouw hebben Cinema Delicatessen en IDFA de handen weer ineen geslagen om een mooi programma samen te stellen dat onder de noemer ‘The Best of IDFA on Tour’ door het land reist. Zoals elk jaar is het weer een divers programma geworden van prijswinnaars en publieksfavorieten van over de hele wereld. Van Nederlandse tweedeklassers die seksuele voorlichting krijgen van hun docenten tot Iraanse tienermeisjes die hun straf uitzitten voor de moord op een mannelijk familielid. En van Cubaanse hartsvriendinnen die elkaar videobrieven sturen jaren nadat ze elkaar uit het oog verloren zijn tot Roemeense vrienden die de gevolgen van een verschrikkelijke brand in nachtclub Colectiv in Boekarest moeten verwerken.

Op een rijtje:

// Collective van Alexander Nanau, een van de pers- en publieksfavorieten op IDFA.
In deze explosieve politieke thriller onderzoekt filmmaker Alexander Nanau op briljante wijze de gevolgen van een verschrikkelijke brand in nachtclub Colectiv in Boekarest. Door zijn vasthoudendheid onthult hij stukje bij beetje de diepgaande corruptie waar zijn land onder te lijden heeft. (109′)

// In a Whisper van Heidi Hassan, Patricia Pérez Fernándezwinnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary.
De Cubaanse hartsvriendinnen Patricia en Heidi verliezen elkaar uit het oog wanneer ze allebei naar Europa vertrekken. Jaren later sturen ze elkaar videobrieven. Fraai vormgegeven, gevoelig en openhartig verslag van twee opgebroken levens. (80′) 

// Sunless Shadows van Mehrdad Oskouei, openingsfilm IDFA en winnaar van de IDFA Award for Best Directing.
Een beeld van het leven in een Iraanse jeugdgevangenis, waar een groep minderjarige meisjes hun straf uitzit voor de moord op een mannelijk familielid. Wanneer ze alleen zijn met de camera delen ze hun gedachten, gevoelens en twijfels. (74′)

// Foreplay van Anne van Campenhout, winnaar van de IDFA Special Jury Award for Best Children’s Documentary.
In deze ontwapenende documentaire worden tweedeklassers gevolgd tijdens de lessen seksuele voorlichting. Hun gezichten gloeien van gêne en nieuwsgierigheid, maar wat gaat er precies in hun hoofd om? (15′)

The Best of IDFA on Tour reist vanaf 16 januari 2020 langs filmtheaters door Nederland. Tickets zijn te koop bij de filmtheaters zelf. Het hele tourschema is hier te bekijken.