Possessed van Metahaven en Rob Schröder (Ouwehoeren) gaat deze maand in première op het IFFR, waar het poëtische filmessay werd geselecteerd voor de Tiger Awards Competitie. Cinema Delicatessen brengt Possessed later dit jaar uit in de bioscopen.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft op 9 januari de acht films bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor de Hivos Tiger Competition: zeven wereldpremières en een internationale première, waaronder twee Nederlandse (co)producties. Bij de prestigieuze Hivos Tiger Award hoort €40.000 cash, te verdelen tussen filmmaker en producent. Een internationale jury van vijf filmmakers en -professionals wijst binnen de Tiger-selectie ook een buitengewone artistieke prestatie aan, die de Special Jury Award van €10.000 ontvangt.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “De Tiger-selectie bevat werk van filmmakers die met veel durf nieuw terrein in de cinema verkennen. Allemaal combineren ze een uitgesproken filmtaal met relevante verhalen en thema’s – zoals de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen gezien door de ogen van twee geliefden, de consequenties van de Olympische Spelen voor Rio of het idee van het naderende einde van de wereld.”

De selectie bevat de wereldpremière van Possessed, een fascinerend filmessay van de filmmakers van het Amsterdamse Metahaven, die vaker aan IFFR leverden, in samenwerking met de Nederlandse grafisch ontwerper en documentairemaker Rob Schröder, die al in 1998 en 2000 zijn korte films op IFFR vertoonde. De film bekijkt de manieren waarop de moderne mens obsessief naar verbinding zoekt in digitale tijden.

De acht films die zijn geselecteerd voor de meest prestigieuze competitie van het festival:
Djon África, João Miller Guerra/Filipa Reis, 2018, Portugal/Brazilië, wereldpremière
I Have a Date with Spring, Baek Seungbin, 2018, Zuid-Korea, wereldpremière
Sultry, Marina Meliande, 2018, Brazilië, wereldpremière
Nervous Translation, Shireen Seno, 2018, Filipijnen, wereldpremière
Piercing, Nicolas Pesce, 2018, Verenigde Staten, internationale première
Possessed, Metahaven/Rob Schröder, 2018, Nederland/Kroatië, wereldpremière
The Reports on Sarah and Saleem, Muayad Alayan, 2018, Palestina/Nederland/Duitsland/Mexico, wereldpremière
The Widowed Witch, Cai Chengjie, 2018, China, wereldpremière

Possessed is gemaakt door Metahaven (Vinca Kruk en Daniël van der Velden, makers van onder meer Information Skies) en de veelbekroonde documentairemaker Rob Schröder (Ouwehoeren). Camera: Remko Schnorr, montage: Wouter van Luijn NCE, muziek: Laurel Halo, producenten: Wilant Boekelman en René Huybrechtse, Dutch Mountain Film.

De film is gerealiseerd binnen het kader van De Verbeelding, een samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds, met steun van het Netherlands Film Production Incentive en de Stichting Democratie en Media. De Verbeelding is gericht op films die zich op de grens van cinema en beeldende kunst begeven.