Louis Theroux: My Scientology Movie, de eerste bioscoopdocumentaire van ‘meester-interviewer’ (VPRO Cinema) Theroux, is vanaf 27 september te koop op DVD. Sinds deze week is de documentaire tevens te koop én te huur op iTunes.

Zie je de film liever toch op het grote doek? Dat kan! De film draait nog steeds in De Balie in Amsterdam. Verder reist Louis Theroux: My Scientology Movie de komende tijd langs Geldermalsen (Lingefilm, 28 september), Amstelveen (Griffioen, 29 en 30 september), Veendam (VanBeresteyn, 4 oktober) en Eindhoven (De Zwarte Doos, 11 oktober).

Journalist en programmamaker Louis Theroux  is gefascineerd door religie en heeft veel ervaring in het omgaan met excentriek en extreem gedrag. Hij zit niet bij de pakken neer als zijn verzoek het hoofdkwartier van de Scientology Church te bezoeken wordt geweigerd. Geïnspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen en zo inzicht te krijgen in de werkwijze van de organisatie.

In een bizarre twist ontdekt Theroux dat de Church tegelijk een film over hem maakt. De documentaire My Scientology Movie van Oscar winnend producent Simon Chinn (Searching for Sugar Man, Man on Wire), vol komische momenten en onverwachte verwikkelingen, is daardoor nog vreemder dan fictie.