De documentaire Lamentations of Judas van regisseur Boris Gerrets (Peope I Could Have Been and Maybe Am) opent vrijdag 20 maart het Movies that Matter Festival in Den Haag. Boris Gerrets toont in zijn film een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt.

Het jaarlijkse film- en debatfestival Movies that Matter vindt in 2020 plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 5 maart.

Over Lamentations of Judas
Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren ’80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot, het symbool van verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferschap zichtbaar wordt. Gaandeweg versmelt de heersende stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt.

Lamentations of Judas is vanaf 21 mei te zien in de filmtheaters.