Zondagnacht worden de Academy Awards weer uitgereikt. Door alle aandacht voor de grote films en acteurs wordt het soms bijna vergeten, maar elk jaar wordt tevens een goud beeldje uitgereikt aan de Beste Documentaire. Dit jaar zijn de genomineerde documentaires veelzijdig in vorm en onderwerp: Abacus: Small Enough to Jail van documentaire legende Steve James, Visages Villages van Agnès Varda, Netlix-films Icarus en Strong Island en Sundance-winnaar Last Men in Aleppo.

Wil je dit weekend alvast in de juiste sferen komen, huur dan nu online een van de fantastische documentaires die in de voorgaande jaren een nominatie of zelfs het beeldje in de wacht sleepten. Vier tips:

  1. Het razend spannende én nog steeds o zo urgente CITIZENFOUR over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Nagelbijten gegarandeerd!
  2. The Act of Killing, zonder twijfel de beste documentaire van dit decennium. Je gelooft je ogen niet.
  3. De opvolger van de voorgaande titel en eveneens een meesterwerk: The Look of Silence. Een iets kleiner persoonlijker verhaal, maar binnen eenzelfde schokkende geschiedenis.
  4. Cultural appropriation, zwarte piet, wit/zwart. Geen film legde een van de grootste problemen van onze tijd zó duidelijk uit als I Am Not Your Negro. En hoe pijnlijk deze film soms om te zien is, het stemt tevens hoopgevend dat we uiteindelijk met elkaar in harmonie moeten kunnen samenleven.