Oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet komt speciaal voor een voorpremière van De Achtste Dag naar Nederland. Op 24 april zal na de vertoning van de documentaire over de financiële crisis niemand minder dan Joris Luyendijk een uur lang in gesprek gaan met de oud-topman.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. In een week tijd werd een enorme reddingsoperatie van miljarden op touw gezet. Hoe kijken de Europese leiders terug op die spannende periode? Met hem maken we de rekening op van die miljardendeal: kunnen we nu –tien jaar later- gerust de toekomst tegemoet zien? In De Achtste Dag nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Het vertrouwen in het financiële stelsel moest hersteld worden en in enorm tempo werd FORTIS/ABNAMRO genationaliseerd. Aan de hand van deze reddingsoperatie delen de hoofdpersonen hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis.

Regisseurs Yan Ting Yuen en Robert Kosters kregen alle grote namen voor de camera. Onder andere Wouter Bos, Nout Wellink, Jan-Peter Balkenende, Yves Leterme en Jean-Claude Trichet vertellen over de achterkamers van de macht. Hoe neem je de beslissing om miljarden te stoppen in een bank waar je niets van weet? Hoe leg je aan het grote publiek uit dat ons belastinggeld wordt uitgegeven aan het redden van zieke banken?

En hoe is het tien jaar later? Gaat het echt weer zo goed als we denken? Kunnen we rustig gaan slapen? Volgens Bos en Trichet is dat nog maar de vraag: “Een van de grootste redenen van de crisis waren de hoge schulden. Nu zijn ze nog hoger dan in 2008. De risico’s op een grote crisis zijn nu misschien nog wel groter dan voor 2008.

Na afloop van de film gaat oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet in gesprek met journalist en antropoloog Joris Luyendijk.

Kaarten voor dit speciale evenement zijn inmiddels te koop via de website van De Balie. Meer informatie is te vinden op ons Facebook-event.