Het zit er weer op! De afgelopen tien dagen stond Amsterdam in het teken van documentaires. IDFA trok meer bezoekers dan ooit en ook de documentaires van Cinema Delicatessen waren een groot succes op het internationale documentaire filmfestival. Documentaire The Cave werd ongelofelijk goed ontvangen door het publiek op het festival en werd beoordeeld met maar liefst een 9,6 (!). De film over een ondergronds ziekenhuis in Syrië werd daarmee tweede in de IDFA Audience Award Competitie. Eerder won de documentaire o.a. al de publieksprijs op het prestigieuze filmfestival van Toronto (TIFF).

Maar liefst zes Nederlandse documentaires gingen in wereldpremière op het filmfestival in de meest mooie zalen: King of the Cruise (Sophie Drost) ging in première in een uitverkocht Tuschinski en in aanwezigheid van de crew, maar vooral ook van ‘the King’ himself: Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, oftewel Ronnie. Ook Prison for Profit van Femke en Ilse van Velzen ging in première in Tuschinski. Voor de film gaf Sander Heijne een vlammende inleiding over de negatieve gevolgen van privatisering en marktwerking, en na de vertoning werd hoofdpersoon Ruth Hopkins onder luid applaus ontvangen. Even mooie reacties waren er bij de vier premières die in Eye Filmmuseum plaats hadden: Allen Tegen Allen (All Against All) van Luuk Bouwman, in aanwezigheid van de verzamelaars uit de film!, Angels on Diamond Street (Petr Lom en Corinne van Egeraat), Once the Dust Settles van John Appel, en Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends (die we uitbrengen in samenwerking met Mokum Filmdistributie).

Tenslotte zijn we nu weer hard aan het werk om een zo mooi mogelijk programma van prijswinnaars en publieksfavorieten samen te stellen voor een nieuwe editie van The Best of IDFA on Tour, die vanaf 16 januari weer door het land raast.

Heb je de documentaires gemist of wil je deze nogmaals zien? We zetten de verschillende releasedata hierbij nog even op een rijtje:
> Allen Tegen Allen, 30 april
> The Cave
, 2 januari
> King of the Cruise
, 12 december
> Once the Dust Settles, 20 februari
> Prison for Profit, 26 maart
> Ze noemen me Baboe, nu te zien!