Gisteravond is het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) officieel geopend met de vertoning van Tom Fassaert’s documentaire A Family Affair. Tom Fassaert ontving bij de opening het Cultuurfonds Documentaire Stipendium voor zijn oeuvre ter waarde van €50.000. Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag voor het produceren van een nieuwe documentaire. De jury kent het stipendium toe vanwege de bijzondere verhalen die Fassaert in een stilistisch krachtige en geheel eigen filmtaal weet te vatten.

De komende week zijn er meer dan 300 documentaires uit binnen- en buitenland te zien, met naars A Family Affair, nog vijf andere titels van Cinema Delicatessen:

A Strange Love Affair with Ego
Bewondering voor de zelfverzekerdheid van haar grote zus Rowan brengt de filmmaakster tot een persoonlijke verkenning van de narcistische samenleving, met onthutsend resultaat.  Een wonderlijke reis langs vier levensfases en onze eeuwige behoefte om gezien te worden.

Regie: Ester Gould, producent: Joost Seelen. Een productie van Zuidenwind Filmproducties in coproductie met de VPRO. Bijdrages van het Filmfonds en het Mediafonds. Geselecteerd voor de IDFA Competition for Feature-Length Documentary en IDFA Competition for Dutch Documentary. Vanaf 31 december in de bioscopen.

Rebels
In Noorwegen leven veel schoolverlaters van de bijstand. Ze geven niets om de maatschappij. In Rebels geeft een team van geïnspireerde professionals deze jongeren de kans om iets van hun leven te maken.

Regie: Kari Anne Moe, producent: Fuglene AS (N), coproducent: Maarten Kuit, Hazazah Pictures (NL). Mogelijk gemaakt met onder meer een bijdrage van het Filmfonds. Geselecteerd voor IDFA Panorama en de IDFA DOC U Competition. Vanaf mei 2016 in de bioscopen.

How to Change the World
Een meeslepend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Greenpeace. Tegelijk een adembenemende docu-thriller en een psychologisch portret over het effect dat het grote succes had op een groep vrienden en de verscheurende keuzes tussen idealisme en pragmatisme, principes en compromissen.

Regie: Jerry Rothwell, producenten: Al Morrow, Bous de Jong / Met Film, Insight Productions en Daniel Film. Geselecteerd voor IDFA Best of Fests. Vanaf 22 oktober in de bioscopen als IDFA Preview.

Those Who Feel the Fire Burning
Een onconventionele en poëtische verbeelding van een belangrijk sociaal probleem: het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa. De Nederlandse inzending voor de Oscars® werd vorig jaar genomineerd voor de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length en won recent twee Gouden Kalveren en de Prijs van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival.

Regie: Morgan Knibbe, producenten: Katja Draaijer en Frank Hoeve, BALDR Film. Geselecteerd voor IDFA Sounds Real.

Sketches of Siberia

Een filmische, associatieve road/boatmovie over het verleden en heden van Siberië, verteld aan de hand van de dagboeken van poolreiziger Fridtjof Nansen, die in 1913 op expeditie ging in het gebied. Een zoektocht naar de menselijke maat binnen thema’s als kolonialisme, bodemexploitatie en demografische  ontwikkelingen.

Regie: Ben van Lieshout, producent: Van Lieshout Filmprodukties. Geselecteerd voor het IDFA Paradocs programma. Vanaf 14 januari in de bioscopen.