Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Academy Awards (Oscars), die op 26 februari zullen worden uitgereikt. In de categorie Best Documentary is de documentaire I Am Not Your Negro van regisseur Raoul Peck genomineerd. Deze huiveringwekkende documentaire is gebaseerd op een onafgemaakt werk van schrijver James Baldwin over civil rights leaders Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King.  In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

Ook Berlinale-winnaar Fire at Sea, Netflix-doc 13th, Life Animated en docu-serie O.J. Made in America maken kans op de felbegeerde prijs.

Vanaf 11 mei brengt Cinema Delicatessen I Am Not Your Negro in samenwerking met IDFA uit in de Nederlandse filmtheaters.