In samenwerking met Cineville en filmtheaters hebben we een hele leuke actie op gezet: met je Cineville-pas mogen vaders een week lang gratis hun zoons meenemen en andersom (en moeders en dochters natuurlijk ook!) naar de documentaire The Bastard van Floris-Jan van Luyn. Graag wel even van te voren telefonisch reserveren bij je filmtheater.

In The Bastard krijgt een Friese fietsenmaker op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad, en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het naar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.

Floortje Smit schreef in de Volkskrant al een schitterende ★★★★-recensie over de film, die nu te zien is op Movies that Matter festival en Picl: ‘Alles vloeit samen tot één geschiedenis, die zo knap verteld wordt dat de montage een monsterklus moet zijn geweest.’

De deelnemende filmtheaters:

Amersfoort
De Lieve Vrouw

Amsterdam
De Balie
Rialto

Den Haag
Filmhuis Den Haag

Groningen
Groninger Forum

Haarlem
Filmschuur

Hilversum
Filmtheater Hilversum

Nijmegen
LUX in Nijmegen

Rotterdam
LantarenVenster

Utrecht
‘T Hoogt Filmtheater in Utrecht