Goede Buren + Goed Gesprek

Sinds 14 februari is de documentaire Goede Buren van Stella van Voorst van Beest te zien in de Nederlandse filmtheaters en op online platform Picl. In de documentaire volgt de regisseur Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70), die besluiten vrijwilligers te worden voor een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden?  En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Onder de naam Goede Buren + Goed Gesprek organiseren distributeur Cinema Delicatessen en producent Basalt Film in verschillende filmtheaters zogenaamde Goede Gesprekken: een serie vertoningen van de documentaire, gevolgd door nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid.

Een + Goed Gesprek is een op maat gemaakte paneldiscussie die wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal Gemeenten om de lokale aanpak van eenzaamheid te agenderen; mét en voor lokale beleidsmakers, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties, politici en andere professionals; over de complexiteit, specifieke feiten en mogelijke valkuilen bij de aanpak van eenzaamheid. Een conversation starter, die als basis fungeert voor lokaal beleid. Voor de Gemeenten een uitgelezen kans tot het smeden van lokale coalities, om het gesprek over de lokale aanpak aan te zwengelen en/of (waar deze al bestaan) aan te scherpen of uit te diepen. Tevens een toevoeging aan de randprogrammering van het betreffende filmtheater, interessant voor een algemeen publiek.

De serie Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op 11 februari vond de eerste editie plaats in LantarenVenster in Rotterdam, de stad waar Goede Buren zich ook afspeelt.

+ Goed Gesprek
11/2: LantarenVenster, Rotterdam
12/3: Louis Hartlooper Complex, Utrecht (kaarten)
13/3: De Balie, Amsterdam (kaarten)
14/3: De Lieve Vrouw, Amersfoort  (kaarten)