De afgelopen dagen was regisseur Raoul Peck bij ons te gast. Een verfrissende en indrukwekkende ervaring. Op dinsdagavond ging hij na de Nederlandse première (i.s.m. IDFA) van zijn film in Tuschinski in Amsterdam in gesprek met schrijfster Christine Otten. Op woensdag vertrok hij met het team van Cinema Delicatessen op weg naar Rotterdam, waar hij met Maarten van Hinte en het publiek in gesprek ging na de vertoning van zijn film in KINO.

Raoul Peck is inmiddels op weg naar Frankrijk, waar zijn film aankomende week in de bioscopen te zien is. Maar in samenwerking met verschillende organisaties en filmtheaters hebben we echter wel een aantal speciale vertoningen georganiseerd, waarbij verschillende gasten het gesprek aan zullen gaan over de film, James Baldwin, racisme in Amerika, maar ook zeker de situatie in Nederland. In de afgelopen dagen is gebleken dat discussie en debat, met elkaar in gesprek gaan, een enorm toegevoegde waarde hebben na het zien van de film. Een klein overzicht:

6 mei – Bijlmer Parktheater in Amsterdam, met nagesprek met Amal Alhaag – Curator, cultuurprogrammeur, Sylvana Simons – Politica, Zawdie Sandvliet – James Baldwin kenner, Babs Gons – Theatermaker, performer (in samenwerking met Da Bounce Urban Film Festival)
7 mei – De Balie in Amsterdam, met kritische randprogrammering van University of Colour: Na de film is een panel gesprek met o.a. Inez Blanca van der Scheer en Tirsa With gemodereerd door Jacqueline Tizora en Tarim Nduma Flach.
11 mei – Rialto in Amsterdam, met voorgesprek Sylvana Simons en Jerry Afriyie (in samenwerking met De Balie)
11 mei – Focus filmtheater in Arnhem, met inleiding van Wayne Modest (in samenwerking met WALTER BOOKS)
13 mei – Filmschuur in Haarlem, met inleiding en nagesprek van Filmkrantjournalist Jos van der Burg
13 mei – Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht, met inleiding van NRC-redacteur Toef Jaeger (in samenwerking met Het Literatuurhuis in het kader van International Literature Festival Utrecht)
18 mei – Filmhuis Den Haag, i.s.m. ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, Montesquieu Institute en Nieuwspoort een nieuwe ‘Film & Debat’. Te gast is o.a. Anousha Nzume.
30 mei – Podium Gigant in Apeldoorn, met inleiding van Filmkrantjournalist Hugo Emmerzael

Voor meer informatie over de speciale vertoningen kun je terecht op de Facebookpagina van de film.