De Volkskrant roept Collective uit tot beste bioscoopfilm van 2020

Traditiegetrouw maakte de Volkskrant ook dit jaar weer een overzicht met de beste films die in het afgelopen jaar in Nederland te zien zijn geweest. En volgens de recensenten was er in 2020 geen betere bioscoopfilm dan Alexander Nanau’s meestwerk Collective. Het vervult ons met trots. De enige film die nóg beter wordt beoordeeld is Steve McQueens Lovers Rock, die in Nederland te zien was op BBC First. Recensent Bor Beekman noemt Collective ‘een uiterst actuele en inzichtelijke film: dit is wat er gebeurt als er geen schotten meer staan tussen zakenleven en ziekenhuis, tussen politiek en media. In Collective volgt regisseur Nanau een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van een brand in nachtclub Colectiv, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 (van de 180) van de gewonden onverwachts zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat.

Eerder deze maand werd Collective door tijdschrift Rolling Stone al uitgeroepen tot allerbeste film van 2020, door Time als #2 en door o.a. NY Times en The Guardian opgenomen in de Top 10 lijstjes van dit jaar. Recentelijk werd de film ook bekroond met de European Film Award voor Beste Europese Documentaire van 2020.

De documentaire is nu te huur op o.a. Cinetree, Pathé Thuis, iTunes/Apple TV, Amazon Prime en ons eigen Vimeo on Demand kanaal.

Top 5 van 2020 volgens de Volkskrant:
1. Lovers Rock (Steve McQueen)
2. Collective (Alexander Nanau)
3. Just 6.5 (Saeed Roustayi)
4. Atlantics (Mati Diop)
5. Bacurau (Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles)
Bekijk de hele lijst met 25 titels hier.