Cold Case Hammarskjöld wint Camera Justitia Award op Movies that Matter

Gisteravond is Mads Brüggers spraakmakende documentaire Cold Case Hammarskjöld in de prijzen gevallen op het Movies that Matter festival in Den Haag. De jury reikte hem de Camera Justitia Award uit voor beste film in de competitie. Eerder won Brügger al prijzen op Sundance Film Festival en One World International Human Rights Documentary Festival.

In Cold Case Hammarskjöld, die vanaf 4 april door het land in filmtheaters te zien is, gaat Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van de cold case ‘Hammarskjöld’. Meer dan 50 jaar geleden stortte het vliegtuig van de VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam?

Gekleed in een wit safari uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris…

Vanaf 4 april is Cold Case Hammarskjöld te zien in de filmtheaters en op Picl.