Op 16 november gaat de nieuwe editie van IDFA weer van start. En zoals elk jaar is ook Cinema Delicatessen weer aanwezig op het festival met premières van mooie nieuwe documentaires over diverse onderwerpen uiteenlopend van Chinese replica-kunstenaars van Van Gogh tot aan de beleving van kinderen in een vluchtelingenkamp. Alle documentaires op een rijtje:

China’s Van Goghs, Haibo Yu/Kiki Tianqi Yu
Zhao is één van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse meesterwerken schilderen. Waar Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij aan de markt wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden van diens replica’s. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen. China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.
Geselecteerd voor: Panorama
China’s Van Goghs gaat in wereldpremière op IDFA en is vanaf 15 december in de filmtheaters en on demand via Filmthuis te zien

THE EVENT, Sergei Loznitsa
Moskou, augustus 1991: tegen het einde van de 70-jarige heerschappij van de Sovjets pleegt een groepje hardcore communisten een mislukte staatsgreep. Terwijl president Gorbatsjov wordt vastgehouden door de leiders van de coup, nemen enkele coupplegers de staatsmedia over en zenden Tsjaikovski’s ‘Zwanenmeer’ uit in plaats van het nieuws. De zogenaamde ‘putsch’ luidt het begin van het einde van de Sovjet-Unie in: niet veel later wordt de driekleur van het moderne Rusland boven het Kremlin gehesen. (En kort in beeld in de documentaire: een jonge Vladimir Poetin!). Via uniek archiefmateriaal blikt prijswinnend filmmaker Sergei Loznitsa (In the Fog, Maidan) vijfentwintig jaar later terug op die spannende dagen in 1991 en laat de dramatische gebeurtenissen – die wereldwijd als de geboorte van de ‘Russische democratie’ werden bestempeld – herbeleven.
Geselecteerd voor: Sergei Loznitsa Retrospective
THE EVENT beleefde haar wereldpremière op het filmfestival van Venetië en won vele internationale prijzen. Cinema Delicatessen bracht de documentaire eerder dit jaar uit in de filmtheaters. Tijdens IDFA is regisseur Sergei Loznitsa hoofdgast van het festival, zal hij een Masterclass geven en stelt hij een Top 10 samen.

How to Meet a Mermaid, Coco Schrijber
In How To Meet a Mermaid verbindt de zee de levens van Rebecca, Lex en Miguel die zich afspelen in, op en onder het wateroppervlak. De zee is een psychopaat van het zuiverste water: zowel schoonheid als gevaar, vriend als vijand. Via de stemming van het water wordt de kijker deelgenoot van de twijfels, verdriet en moed van de hoofdpersonen die hulp zoeken bij de oceaan. Ook regisseur Coco Schrijber richt zich tot de oceaan voor antwoorden over haar verdwenen broer, maar hoe begripvol, krachtig of rustgevend de zee ook is, uiteindelijk is zij gewoon water en onverschillig voor onze vragen. Rebecca, Lex en Miguel en hun nabestaanden moeten zichzelf zien te redden.
Geselecteerd voor: IDFA Competition for Feature-Length Documentary / IDFA Competition for Dutch Documentary
How to Meet a Mermaid gaat in wereldpremière op IDFA en is vanaf 5 januari in de filmtheaters en on demand via Filmthuis te zien en wordt uitgebracht in samenwerking met Mokum Filmdistributie en Herrie Film & TV

De kinderen van juf Kiet, Petra Lataster-Czisch/Peter Lataster
Kiet is een juf die je ieder kind wenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Een jaar lang volgden regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende film, ernstig van inhoud en vaak hilarisch van toon; een ode aan de juf die ieder kind verdient.
Geselecteerd voor: IDFA Competition for Feature-Length Documentary / IDFA Competition for Dutch Documentary / Assembling Reality
De kinderen van juf Kiet gaat in wereldpremière op IDFA en is vanaf 24 november in de filmtheaters en on demand via Filmthuis te zien en wordt uitgebracht in samenwerking met Mokum Filmdistributie en Herrie Film & TV

Weiner, Josh Kriegman en Elyse Steinberg
Heel wat politici hebben hun carrière zien ontsporen, maar zelden is dat zo uitgebreid en genadeloos gedocumenteerd als in het scherpzinnige en pijnlijk grappige Weiner. De Amerikaanse politicus Anthony Weiner kwam in 2011 in opspraak vanwege sexting – het leidde tot zijn aftreden als congreslid. Twee jaar later maakt hij een onverwachte politieke comeback door zich te mengen in de race om het burgemeesterschap van New York, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor zijn vrouw Huma Abedin, belangrijk adviseur van Hillary Clinton. Regisseurs Josh Kriegman en Elyse Steinberg volgen de dramatische wederopstanding en – wanneer Weiners seksuele exhibitionisme wederom opspeelt – onvermijdelijke ondergang van de hardleerse politicus. De regisseurs maken dankbaar gebruik van de onbeperkte toegang die ze hebben tot Weiner zelf, zijn familie en zijn campagneteam. De film toont met humor en drama de dunne scheidslijn tussen politiek vertoon en persoonlijke tragedie en de meedogenloze manier waarop de media – wanneer ze eenmaal bloed hebben geroken – korte metten maken met een beschadigd publiek figuur.
Geselecteerd voor: Best of Fests
Weiner draait nu in de filmtheaters en zal tijdens het festival nog tweemaal te zien zijn in aanwezigheid van regisseur Josh Kriegman.

Zaatari Djinn, Catherine van Campen
Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.
Geselecteerd voor: IDFA Competition for Dutch Documentary
Zaatari Djinn gaat in wereldpremière op IDFA en is vanaf 2 maart in de filmtheaters en on demand via Filmthuis te zien

Voor specifieke speeldata- en tijden tijdens het festival verwijzen we jullie graag door naar de website van IDFA.

Na het festival slaan Cinema Delicatessen en IDFA weer de handen ineen om een mooie selectie van winnaars en festivalfavorieten samen te stellen en door het land te laten reizen in de Best of IDFA on Tour. Het filmprogramma van de tour wordt kort na het festival bekendgemaakt en zal vanaf januari in het land te zien zijn.