We zijn zeer trots te vermelden dat Cinema Delicatessen de Nederlandse rechten heeft verkregen voor de overweldigende documentaire The Cave van de voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (Last Men in Aleppo). Fayyad keert in The Cave terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen die onvermoeibaar gewonden verzorgen in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis, dat bekendstaat als ‘de grot’, biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers.

Documentaire The Cave ging in september wereldpremière op het prestigieuze internationale filmfestival van Toronto (TIFF), waar het niet alleen de TIFF Docs sectie mocht openen maar tevens werd bekroond met de enige documentaireprijs die het festival kent: Grolsch People’s Choice Documentary Award. Nadien werd de documentaire op Camden International Film Festival bekroond met zowel de Publieksprijs als de Harrell Award (Special Mention). De internationale pers is unaniem lovend: ‘A stirring, tough, beautifully made documentary’, schreef The Hollywood Reporter. ‘Fayyad pulls off something miraculous with The Cave’, aldus Variety. En Indiewire spreekt van een ‘nerve wracking thriller’.

In Nederland zal de documentaire voor het eerst te zien zijn op IDFA, dat op 20 november van start gaat. Cinema Delicatessen brengt The Cave vanaf 2 januari 2020 naar de filmtheaters.