Burma Storybook, de nieuwe documentaire van Petr Lom en Corinne van Egeraat (Ana Ana), zal in wereldpremière gaan op het internationale filmfestival van Rotterdam (IFFR). De documentaire is geselecteerd voor het hoofdprogramma Voices van IFFR en draait vanaf 2 februari in de bioscopen. De Birmese dichteres Mae Yway komt speciaal voor de première over naar Nederland.

Burma Storybook is een poëtische documentaire over een land dat onzeker en zoekende is na jaren dictatuur. Door Myanmars jarenlange isolatie heeft poëzie overleefd als populaire kunstvorm. De meeste inwoners kennen vele gedichten uit hun hoofd. Na de recente introductie van het internet zijn er zelfs meer online dichters dan bloggers.

Het belangrijkste personage in de film is de zeventigjarige Maung Aung Pwint, Myanmars beroemdste dissidente dichter. Zijn familie is verscheurd door de politieke geschiedenis. Maung Aung Pwint zat meer dan dertien jaar gevangen vanwege zijn teksten en activisme, terwijl zijn zoon al ruim twintig jaar als balling in Finland leeft. Het verlangen naar de verloren zoon en zijn langverwachte terugkeer vormen het hart van Burma Storybook.

Dit verhaal wordt begeleid door gedichten van de belangrijkste hedendaagse schrijvers in Myanmar. Het zijn kritische teksten over de transformatie van het land, met speciale aandacht voor het voortdurende onrecht. Beelden en verhalen illustreren de snelle economische veranderingen. Zo houden rijke jongeren ’s nachts straatraces in het centrum van Yangon, nagestaard door verbijsterde riksja’s en voetgangers. Van de peperdure wagens kunnen zij alleen maar dromen in het armste land van Zuidoost-Azië. Het verleden heeft ook vele sporen nagelaten. Zo kan een voormalige politieke gevangene niet tegen het geluid van regen kan omdat het hem herinnert aan de martelingen die hij moest verduren. Een kleine boer verwoordt de voortdurende angst voor de militairen, want “in Burma is het leger nog altijd koning.”

In deze onzekere nieuwe wereld staan Maung Aung Pwint en zijn familie symbool voor veerkracht en vergeving en een antwoord op de dichterlijke vraag: “Hoe kunnen onze harten helen?”

Foto (c) door Dana Lixenberg.