Filmmakers Corinne van Egeraat en Petr Lom hebben in Myanmar een unieke outreach campagne opgezet rond hun documentaire Burma Storybook: ‘Bringing Burma Storybook Home.’ Nadat de film door de landelijke film censuur raad werd goedgekeurd om te worden vertoond, ging de film in juni in Myanmar in premiere, als openingsfilm van het Human Rights Film Festival in Yangon. Daaropvolgend zijn gratis Burma Storybook filmvertoningen door het hele land georganiseerd in parken, stadhuizen, bioscopen en culturele centra.

Komend weekend wordt het grootste aantal bezoekers verwacht van alle screenings tot nu toe: met de gratis openlucht screening van Burma Storybook in het Mahabandoola Park, voor het stadhuis in Yangon. De filmmakers verwachten daar zo’n 5.000 bezoekers. Daarmee komt het totale aantal in Myanmar dit jaar uit op rond de 50.000 filmbezoekers. De filmmakers gaan deze mijlpaal met het publiek vieren met de actie ‘My Poem For You’. 2.000 Burma Storybook helium ballonnen met gedichtjes van het publiek zullen voorafgaand aan de filmvertoning worden losgelaten – en verstuurd aan onbekende ontvangers.

De filmmakers brachten dit jaar tevens een Burma Storybook fotografie en poëzie boek uit, met verhalen en werk van zeventien vooraanstaande Birmese dichters en fotografie door de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg. Het boek wordt in een Birmese lowbudget pocket versie verkocht in Myanmar in supermarkten en boekwinkels voor slechts anderhalve euro. De eerste editie van 1.000 exemplaren is uitverkocht, deze week werd een tweede editie uitgebracht.

Aanstaand weekend opent tevens een interactieve Burma Storybook tentoonstelling in het koloniale Tourism Burma Building in Yangon. Bezoekers kunnen daar de dichters uit het boek op grote canvassen bewonderen – en met hun mobiele telefoon middels QR codes poëzie filmpjes afspelen van de dichters.

Dit artikel verscheen vandaag over ‘Bringing Burma Storybook Home’ in de Myanmar Times. https://www.mmtimes.com/news/burma-storybook-embarks-its-final-chapter.html

Vanaf december zal Burma Storybook in Myanmar te zien zijn via IFLIX. In Nederland is de film inmiddels voor €4,99 te huur op ons VOD-kanaal.

Burma Storybook is geproduceerd door ZIN Documentaire. De film ging afgelopen januari in première tijdens het IFFR International Film Festival Rotterdam, werd uitgebracht in de Nederlandse bioscoop door Cinema Delicatessen en uitgezonden op televisie door IKONDocs/EO. De film werd dit jaar succesvol vertoond op circa 40 internationale filmfestivals. De outreach campagne wordt onder andere ondersteund door het Nederlands Filmfonds en de Nederlandse en Canadese ambassades in Myanmar.

Voor meer informatie:
www.burmastorybook.com | www.facebook.com/burmastorybookmm/