De betoverende kattendocumentaire Kedi komt naar Nederland! Vanaf 24 augustus zal de documentaire van Ceyda Torun over de katten van Istanboel in filmtheaters door heel Nederland te zien zijn. In de Verenigde Staten kent de Turkse documentaire momenteel een zeer succesvol bioscoopleven.

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

Critici en internetkatten zijn het eens: de kattendocumentaire Kedi van Ceyda Torun zal je hart en huis veroveren terwijl je verliefd wordt op de katten van Istanboel.

‘A magical and remarkable documentary about the free-roaming feline population of Istanbul.’ – Variety

Kedi is the Citizen Kane of cat documentaries.’ – Indiewire

‘A frequently enchanting documentary … I give Kedi four claws up.’ – NY Times