Op 9 maart komt prijswinnend regisseur Sergei Loznitsa naar Amsterdam om zijn nieuwe documentaire THE EVENT te introduceren bij vertoningen in Rialto (9 maart) en EYE (10 maart). De documentaire over de putsch in augustus 1991 in Rusland, die volledig uit archiefbeelden bestaat, kende in 2015 zijn wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Venetië, en is vanaf 10 maart in meerdere filmtheaters door het land te zien (zie een lijst met speelsteden hier).

Loznitsa’s vorige documentaire Maidan ging in première op het prestigieuze filmfestival van Cannes en was kort daarna in de Nederlandse filmtheaters te zien. Maidan gaat over de burgeropstand in Oekraïne in de winter van 2013/2014. De film volgt de ontwikkeling van de revolutie vanaf de vreedzame demonstraties van een half miljoen burgers op het centrale Majdanplein in Kiev tot de bloederige veldslagen tussen demonstranten en oproerpolitie. Maidan is een portret van een land dat ontwaakt en zijn identiteit opnieuw ontdekt.

Deze ‘monumentale documentaire’ (★★★★ – NRC) is online te zien voor slechts €3,99. Huur de film nu hier! Na betaling heb je 24 uur om de film te bekijken.