Maandag 24 augustus zal de Vlaamse regisseur Klara Van Es aanwezig zijn bij een speciale voorpremière van Carnotstraat 17 in De Balie in Amsterdam. Het is de allereerste vertoning van de film, die vanaf 27 augustus dagelijks te zien zal zijn in De Balie en verder zal reizen langs filmtheaters in heel Nederland. Van Es is bekend van de succesvolle documentaire Verdwaald in het geheugenpaleis, over het verlies van identiteit en houvast, door de ogen van mensen met Alzheimer.

In Carnotstraat 17 werpt zij haar blik op Ciné Rubens, ooit de grootste en modernste bioscoop van België. Internationale filmsterren schreden er over de rode loper. Nu wonen op hetzelfde adres (de Carnotstraat) diverse migrantenfamilies onder één dak. Schotelantennes en waslijnen versieren het groezelig ogende gebouw. De bewoners van het pand vertellen over migratie, identiteit en wortelen in de samenleving. Ondertussen mijmeren aan de overkant van de straat de bezoekers van het Vlaamse volkscafé over het blanke verleden van de buurt, terwijl de klanten van de Afrikaanse kapperszaak het veelkleurige heden bespreken.

De jazzy soundtrack brengt het gebouw tot leven en verbindt de bewogen verhalen van de bewoners. Regisseur Klara Van Es (Verdwaald in het Geheugenpaleis) maakt op liefdevolle wijze de beslommeringen van de al jaren gevestigde migranten voelbaar.

Reserveer nu kaarten voor de speciale vertoning in De Balie, 24/08, 20.00.