White Cube

Genomineerd voor de NFF 2021 binnen de Gouden Kalf Competitie!

Geselecteerd voor IDFA 2020 binnen de IDFA Competition for Dutch Documentary en de IDFA Competition for Feature-Length Documentary!

‘Met de ontroerende documentaire ‘White Cube’ slaat Renzo Martens de spijker op z’n kop’ – Trouw, ★★★★

‘White Cube is een spiegel voor de kunstwereld – met alle tegenstrijdigheden van die wereld. Martens heeft zijn werk gedaan door de vinger op de zere plek te leggen.’- NRC, ★★★★

‘White Cube gaat over veel meer dan alleen de kolonialistische banden van de kunstwereld.’ – Het Parool

White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar Renzo Martens. Als Martens voor de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

Na een eerste hopeloos mislukte poging van Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade. Als plantagearbeider Matthieu Kasiama naar New York reist om daar de eerste solo-expositie van CATPC te openen, roept de New York Times de expositie uit tot best art of the year.

Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is. Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

Nu te zien op Picl en Vitamine Cineville

Meer White Cube
Lezen: ”White Cube gaat over meer dan alleen de kolonialistische banden van de kunstwereld” (recensie), Het Parool
Lezen: ”Renzo Martens helpt Afrikanen met kunstwerken” (★★★★ recensie), NRC
Lezen:”Met de ontroerende documentaire White Cube slaat Renzo Martens de spijker op z’n kop” (★★★★ recensie), Trouw
Lezen: Kunst moet de wereld verbeteren(Interview Renzo Martens), de Filmkrant
Lezen:”Het eeuwige spel met ongemak van regisseur Renzo Martens” (beschouwing), de Volkskrant