Western Arabs

Wereldpremière Berlinale 2019

‘Aangrijpend openhartig.’ – De Filmkrant

‘Een aangrijpend vader-zoonportret en vluchtelingendrama ineen.’ – Trouw

‘Intrigerend portret.’ – de Volkskrant

‘Een woeste, impulsieve en soms onnavolgbare film.’ – NRC

‘Raw, intimate documentary […] will be recognisable to any child born outside a parent’s culture.’ – Variety

‘An emotional, brave and intimate documentary […] a brave, touching film which viewers will be hard pushed not to relate to.’ – Cineuropa

‘An incredibly relevant and moving documentary.’ – The National

De Deense regisseur Omar Shargawi toont in Western Arabs op intieme wijze de relatie met zijn vader Munir. Ze hebben elkaar nooit echt begrepen en de gemoederen lopen vaak hoog op. Munir vluchtte als een van de eerste Palestijnen naar Denemarken, strandde in Kopenhagen en ontmoette daar zijn Deense vrouw met wie hij drie kinderen kreeg. Omar bevindt zich nu tussen zijn Deense toekomst en zijn Palestijnse voorvaderen. Hoe gaat hij om met deze gespleten identiteit? En hoe komen Omar en zijn vader nader tot elkaar?

Om deze vragen te beantwoorden besloot Omar twaalf jaar lang de camera op zichzelf en zijn familie te richten, waarbij geen emotie verhuld wordt. Via film communiceren Omar en Munir over de dingen die aan de eettafel niet besproken worden. Daarom castte Omar zijn vader ook in zijn eerdere fictiewerk. Nu is het tijd om weg te stappen van de fictieve allegorieën en hun ware aard aan elkaar te tonen. Ze lachen, worstelen en huilen samen. Zodoende geeft deze hybride documentaire een ongebreidelde blik op een vader-zoonrelatie. Western Arabs is een universeel document dat het verhaal van de twee hoofdpersonages overstijgt.

Shargawi’s eerdere films werden vertoond op vele internationale festivals, waaronder Sundance en Rotterdam, waar hij een Tiger won. Western Arabs beleefde haar wereldpremière op de Berlinale 2019.

Nu te zien op Vimeo on Demand!

Meer Western Arabs
Lezen: ‘Western Arabs: Inheriting the Cultural Divide’, Danish Film Institute
Lezen: ‘Review Western Arabs’, Cineuropa
Lezen: ‘Openhartig heethoofd’ (recensie)De Filmkrant
Lezen: ‘De camera is een verlengstuk van mijn emoties’ (interview)De Filmkrant
Lezen: ‘Western Arabs’ is aangrijpend vader-zoonportret en vluchtelingendrama ineen’ (recensie)Trouw