Truffel liefde

”De documentaire is heerlijk romantisch, maar heeft oog voor de schaduwkanten van de truffelindustrie.” – de Volkskrant

”een zintuiglijke ervaring” – Het Parool

”Documentairemakers Jascha de Wilde en Ben Hendriks geven een vermakelijk kijkje in de wereld van een schaars goed.” – Trouw

”Truffel Liefde volgt het hele proces van de ‘oogst’ van truffels tot op het bord, en vraagt zo aandacht voor duurzaamheid en het effect van klimaatverandering op de truffel.” – NRC

De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Voor de één is het een manier om onderdeel te zijn van de natuur, voor de ander een culinaire goudmijn, maar dat het allen in vervoering brengt is duidelijk. Er is sprake van volle overgave en totale toewijding. Ze gaan op de knieën voor de truffel, vaak letterlijk in het veld om de truffel uit te graven en in aanbidding op de kerkbanken. De truffel is een mysterie en zoals in de liefde daarom gekoesterd en verafgood. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming voorgoed uit onze aarde. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? Deze heerlijke film uit de Franse Provence doet niet alleen een beroep op onze visuele zintuigen, maar we kunnen het verrukkelijke aroma bijna ruiken!

Meer Truffel liefde
Lezen: ”Ook de truffel is een kanarie in de kolenmijn van het klimaat” (recensie), NRC
Lezen: ”Deze docu leert je in anderhalf uur ontzettend veel over truffels” (recensie), Het Parool
Lezen: ”Truffel liefde is een ode aan de truffel en aan eten als cultuur” (recensie), Trouw
Lezen: ”Truffel liefde onderzoekt het mysterie van een kostbare culinaire zwam” (recensie), de Volkskrant
Lezen: ”Achter culinaire delicatessen schuilen werelden van intriges en zelfs geweld, laten filmers ons zien” (achtergrond artikel), de Volkskrant