Transit Havana

Beste Documentaire, Roze Filmdagen 2016

‘Die tweestrijd plaatst Abma mooi in de schaduw van de socialistische revolutie: illustraties van Che Guevara en Fidel Castro domineren de openbare ruimte, terwijl een nieuwe, seksuele revolutie zich in een private kliniek voltrekt.’ – ★★★★, de Filmkrant

‘Abma schetst via de transgender-gemeenschap tegelijkertijd een mooi portret van Cuba, een land dat zichzelf ook halverwege een radicale verandering bevindt.’ – de Volkskrant

‘Transit Havana is een schitterend en uniek inzicht in de wereld van transgenders in Havana, die niet alleen moeten omgaan met hun eigen verandering, maar ook met religieuze intolerantie en armoede. En dat alles terwijl er in Cuba een flinke politieke hervorming gaande is.’ – CLEEFT (cijfer: 9!)

Eén keer per jaar vliegen een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg naar Havana om vijf Cubaanse transgenders te opereren. Ze doen dit op uitnodiging van de dochter van de president, Mariela Castro, die een seksuele revolutie leidt binnen de socialistische heilstaat met de officiële leus ‘homofobia no, socialismo sì!’. De staat geeft transgenders gratis hormonen, operaties en een nieuwe identiteit, maar lukt het Cubaanse transgenders hun geluk te vinden te midden van intolerantie, armoede en prostitutie?

In de documentaire Transit Havana worden drie transgenders in hun dagelijkse leven gevolgd, in afwachting van hun verlossende operatie. Daarbij maken we de historische dag mee waarop Raúl Castro en Barack Obama onverwacht de betrekkingen tussen beide landen herzien en daarmee grote verwachtingen losmaken, ook bij de hoofdpersonen. Transit Havana – Nieuwe helden van de Cubaanse Revolutie biedt een unieke blik op de paradoxen van Cuba en toont een verrassende kant van dit bijzondere eiland dat zelf ook in transitie is.

Nu te huur via Vimeo on Demand!