THE EVENT

Wereldpremière Internationaal Filmfestival van Venetië 2015
Winnaar van meerdere internationale prijzen, waaronder Leipziger Ring (DOK Leipzig 2015) en New Waves Non-Fiction Award (Sevilla IFF 2015).

‘Loznitsa componeert zijn eigen beeldsymfonie, met het Zwanenmeer als leidend motief.’
– ★★★★, De Filmkrant

‘Indringend verslag van het einde van de SovjetUnie door de ogen van de burgers.’
– ★★★★, Nieuwe Revu

‘Wie altijd al eens in het verleden wilde ronddwalen, zal The Event ademloos bekijken. Sergei Loznitsa gebruikt prachtig archiefmateriaal om die historische zomerdagen te schetsen.’
– ★★★★, Het Parool

‘The Event schittert door onuitgesproken geschiedenis.’
– ★★★★, de Volkskrant

Moskou, augustus 1991: tegen het einde van de 70-jarige heerschappij van de Sovjets pleegt een groepje hardcore communisten een mislukte staatsgreep. Terwijl president Gorbatsjov wordt vastgehouden door de leiders van de coup, nemen enkele coupplegers de staatsmedia over en zenden Tsjaikovski’s ‘Zwanenmeer’ uit in plaats van het nieuws. De zogenaamde ‘putsch’ luidt het begin van het einde van de Sovjet-Unie in: niet veel later wordt de driekleur van het moderne Rusland boven het Kremlin gehesen. (En kort in beeld in de documentaire: een jonge Vladimir Poetin!).

Via uniek archiefmateriaal blikt prijswinnend filmmaker Sergei Loznitsa (In the Fog, Maidan) vijfentwintig jaar later terug op die spannende dagen in 1991 en laat de dramatische gebeurtenissen – die wereldwijd als de geboorte van de ‘Russische democratie’ werden bestempeld – herbeleven. THE EVENT beleefde haar wereldpremière op het filmfestival van Venetië.

Sergei Loznitsa’s vorige documentaire Maidan, die in première ging op het filmfestival van Cannes, is nu voor slechts €3,99 online te zien! Huur Maidan.

Pers:
Interview Sergei Loznitsa, de Volkskrant (betaald)
Interview Sergei Loznitsa, Het Parool (blendle)
Interview Sergei Loznitsa, NRC
Interview Sergei Loznitsa, De Filmkrant
Recensie ★★★★, de Volkskrant
Recensie ★★★★, De Filmkrant
Recensie ★★★★, Nieuwe Revu (blendle)
Recensie ★★★★, Het Parool