The Best of IDFA on Tour 2017-2018

The Best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2017 dat vanaf 20 januari 2018 langs filmtheaters door Nederland reist. Het programma:

// The Other Side of Everything van Mila Turajlic, winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017.
Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust. Srbijanka Turajlić, een politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie na het opbreken van Joegoslavië, woont hier nog steeds. Dochter Mila portretteert haar in een ontroerende film die de woning nauwelijks verlaat. 

// Amal van Mohamed Siam, Openingsfilm IDFA 2017.
Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Met jeugdige overmoed gaat ze recht op het gevaar af. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

// Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Oliva, winnaar van de Human Right Award IDFA 2017.
Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Zijn zoektocht is urgent en tragisch: alleen door te bewijzen dat de indianen nog leven, kan hun leefgebied beschermd worden. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid.

// As We’re Told van Erik Holmström en Fredrik Wenzel, winnaar van de IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017.
Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, worden alle werknemers – van receptionisten tot psychologen en directeuren – nagespeeld door poppen, met talloze opzienbarende onthullingen tot gevolg. Zoals: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan.

Kijk voor de volledige speellijst op de website van IDFA.