The Best of IDFA on Tour 2013/2014

Programma

A Letter to Nelson Mandela (Khalo Matabane | Zuid-Afrika, Duitsland, 85 minuten)
IDFA Competition for Feature-Length Documentary
Aan de hand van een fictieve brief aan Nelson Mandela bespreekt de filmmaker diens status, rol en het optreden bij de hervorming van Zuid-Afrika in de jaren negentig met denkers, schrijvers, staatslieden en kunstenaars uit alle windstreken, waaronder Ariel Dorfman en de Dalai Lama. Over herinneringen, dromen, beeldvorming, macht, rechtvaardigheid en humaniteit.

Return to Homs (Talal Derki | Syrië, Duitsland, 87 minuten)
Openingsfilm IDFA 2013
Zeldzaam intiem portret van een groep jonge revolutionaire vrienden in Homs, Syrië, die dromen van een land bevrijd van haar dictatoriale regime. Ze dromen ervan dat hun land wordt bevrijd van president Bashar al-Assad, en strijden voor rechtvaardigheid via vreedzaam protest. Terwijl het leger de stad in een spookstad verandert, veranderen de jongens in gewapende rebellen.

Twin Sisters (Mona Friis Bertheussen | Noorwegen, 58 minuten)
Winnaar BankGiro Loterij IDFA Audience Award
De Chinese tweelingzusjes Mia en Alexandra werden als baby gevonden in een kartonnen doos, uit elkaar gehaald en aan twee gezinnen in Noorwegen en de VS ter adoptie aangeboden. Door een wonderlijke speling van het lot ontmoeten de ouders elkaar en krijgen de zusjes de kans elkaar te leren kennen.

Our Curse (Tomasz Sliwinski | Polen, 27 minuten)
Nominatie IDFA Award for Student Documentary
Egodocument van de regisseur en zijn vrouw die moeten leren leven met de zeldzame aandoening van hun pasgeboren zoon, het syndroom van Ondine. Hierbij stopt de patiënt met ademen als hij slaapt. In een dagboekverslag wisselen de dagelijkse bezigheden van het stel en hun existentiële overpeinzingen elkaar af.