The Act of Killing

Bekijk de film op www.theactofkilling.nl voor slechts €3.50

Genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire (2013).

Winnaar van meer dan 60 internationale filmprijzen.

Beste film van 2013 volgens Sight & Sound, The Guardian en Cinema.nl

“I have not seen a film as powerful, surreal, and frightening in at least a decade… unprecedented in the history of cinema.”
– Werner Herzog

★★★★★ – de Volkskrant, NRC, Trouw, Het Parool, HP/De Tijd

In de jaren zestig verkopen de Indonesische Anwar Congo en zijn vrienden bioscoopkaarten op de zwarte markt. Zij spiegelen zich aan hun schietgrage helden uit Hollywood en wanen zich gangsters net als zij. Als het Indonesische leger in 1965 een militaire coup pleegt, verandert het leven van Anwar en zijn vrienden compleet. Voorheen kleine gangsters, na de coup leiders van doodseskaders. In opdracht van het leger vermoorden zij meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen in minder dan een jaar tijd. Als beul van een van de meest gevreesde doodseskaders in zijn stad vermoordt Anwar zelf alleen al honderden mensen met zijn eigen handen.

Nu, 47 jaar later, zijn Anwar en zijn vrienden nog niet voor hun daden berecht. Zij zijn zelfs rolmodellen voor miljoenen jonge Indonesische paramilitairen. Wanneer hen wordt gevraagd een film te maken over hun daden, kunnen zij dan ook niet wachten zichzelf te spelen zoals hun filmhelden. Maar voor Anwar betekent dit een onverwachte emotionele reis waarin hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.

The Act of Killing is een reis door de herinneringen en fantasieën van de daders en geeft een inkijk in het hoofd van massamoordenaars. Het is een film over massamoordenaars die de strijd gewonnen hebben, en het soort samenleving dat zij hebben opgebouwd.

Voor meer informatie over de film: zie tevens www.theactofkilling.nl. De documentaire is inmiddels te koop op luxe 2-disc DVD uitgave met o.a. de Director’s Cut (maar liefst 158 minuten).