Talking Guitars

“Pijman bouwt haar film mooi op.” – de Filmkrant

“Talking Guitars is een zeldzaam mooie en sfeervolle documentaire over gitaarbouwer Flip van Domburg Scipio.” – Movie2Movie

Flip van Domburg Scipio is een gitaarbouwer en -reparateur met een internationale reputatie. In zijn ouderlijk huis in Heiloo vertelt zijn vader dat hij zijn beroep heeft gekozen omdat hij ooit de mandoline van zijn moeder per ongeluk vernielde. Zelf is de inmiddels vooral in de VS werkzame Scipio nuchter over zijn vak: ‘Ik hou ervan om met hout te stoeien’. Maar als je hem in zijn werkplaats in Staten Island, New York in de weer ziet met schaaf en beitel en hij liefdevol spreekt over het buigen van het hout, dan is er overduidelijk meer aan de hand. Hier is sprake van een buitengewone toewijding en precisie, die niet alleen leidt tot een hoogwaardig technisch product maar ook elk instrument een beetje magie meegeeft.

Scipio heeft veel vaste klanten, onder wie de Nederlander Jan Obbeek, maar ook internationale beroemdheden als Paul Simon, Jackson Browne en Carly Simon. Zij zijn allemaal even lyrisch over de man die hun instrument heeft ontworpen, gerepareerd of gerestaureerd. Scipio blijkt niet alleen een kundig vakman, hij is ook een innemend mens, die de kunst verstaat om aan ieders individuele wensen tegemoet te komen en voor zijn klanten een uniek instrument te bouwen, dat door hen tot in lengte van jaren wordt gekoesterd.

Talking Guitars volgt een gitaarbouwer met hart voor zijn ambacht, in een aantal bijzondere ontmoetingen met beroemde en minder beroemde muzikanten.