State Funeral

“In dit soort found footage-films ligt Loznitsa’s ware meesterschap” – Het Parool

”Een schitterende tijdmachine” – Trouw ★★★

In maart 1953 wordt vier dagen lang elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin geobserveerd. In de traditie van zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie put Sergej Loznitsa uit bestaand materiaal.

Van de bombastische bekendmaking op 4 maart 1953 van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum. Het is vastgelegd op film.

De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken: ook op afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken.

Een ronduit grotesk gebeuren – waar de regisseur nog meer recht aan doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek regime, gebaseerd op een persoonlijkheidscultus.

Meer State Funeral
Lezen: “Zo geestdodend saai mokerde de Sovjetpropaganda op het volk in”  – NRC ★★★
Lezen: ”Documentaire State Funeral: afgedwongen devotie voor overleden ‘genie’ Jozef Stalin”Het Parool
Lezen: ”In de fraaie documentaire over Stalins staatsbegrafenis zien we duizenden Russen verplicht rouwen”
De Volkskrant ★★★
Lezen: ”Documentaire over Stalins begrafenis is fascinerend verslag van een massapsychose”
Trouw ★★★
Lezen: ”’Mijn film gaat niet over Stalin maar over de mensen”’
De Filmkrant