Salah an African toubab?

Niet elke Afrikaan wil naar Europa!’ De film Salah an African toubab?, is een intiem portret van Salah, een jonge toeristengids in Mali. Het gangbare idee over Afrikanen is dat zij uiteindelijk allemaal naar Europa willen. De hele familie betaalt mee om energieke jongeren een kans te geven op een beter leven, en betere verdiensten in Europa of de Verenigde Staten.
Maar er zijn ook jongemannen die een andere keuze maken. Die ambitieus zijn, carrière willen maken en zich willen ontwikkelen, maar dan wel in eigen land. Die van hun land houden en zich realiseren dat je niet vanzelfsprekend gelukkiger bent in een rijk land, en een andere cultuur. Salah Salahina Sounfountera is zo iemand. Hij woont in Mali en heeft besloten daar zijn bestaan op te bouwen.

Eenmaal de beslissing genomen dat hij wil blijven, en met de ambitie een eigen bedrijf op te bouwen, blijkt de dagelijkse realiteit in Afrika zich niet zomaar aan te passen. Als een gids voor toeristen is Salah een ‘moderne’ man geworden met westerse ideeën. Hij wil het beste uit beide werelden behouden. Hij realiseert zich echter niet dat hij daardoor tussen twee culturen in dreigt te vallen. De vraag: wie ben ik? wordt relevant.

Salah an African toubab? is een coproductie van Metropolisfilm en MJCpro, en met steun van het Thuiskopiefonds en de gemeente Utrecht tot stand gekomen.
Het Nederlandse Fonds voor de Film heeft bijgedragen aan de research.

In oktober 2008 is Salah an African toubab? landelijk in de filmhuizen uitgebracht door Cinema Delicatessen.