O Amor Natural

O Amor Natural is een documentaire over de erotische poëzie van één van de grootste Zuid-Amerikaanse dichters van deze eeuw, de Braziliaan Carlos Drummond de Andrade.
Het is een film waarin de liefde alles overheerst en waarin de raakvlakken tussen mannelijke en vrouwelijke erotiek voelbaar worden. De hoofdpersonages zijn oude en mooie Braziliaanse mannen, vrouwen en echtparen. Zij lezen Drummonds gedichten (soms voor het eerst) en verhalen met ernst en humor, botheid en tederheid over de fysieke kant van de liefde.

O AMOR NATURAL is een film over seks, één van de wonderen van de schepping zoals Adélia Prado ooit schreef. Gonçalino, vijfentachtig en een half, zegt dat hij een zeer goede echtgenoot is geweest, ook was hij méér dan ontrouw. Twee oude dames in een tram vinden een gedicht over anale seks ‘interessant’. Dona Romelia, 88 jaar oud, een humorvolle vrouw die drie kinderen heeft gebaard en nooit van seks heeft kunnen genieten, fantaseerde alsmaar over seks met krachtige en gewelddadige mannen, want aan dat zachte gedoe had ze geen boodschap. Maria Clara legt uit dat onfatsoen plus kunst erotiek wordt. En Dona Neuma, een fantastische vrouw van 74, die in de favela Mangueira woont, weet van dit alles:
Mensen geniet! Ik heb 34 jaar genoten! Met al dat neuken heb ik mijn man gedood, geloof ik. Wie voelt geen melancholie over die middagen, over die wonderbaarlijke nachten?!
Zonder seks bestaat geen liefde en zonder liefde bestaat geen seks, concludeert een metaalarbeider in de film.

O Amor Natural is een levenslustige en troostrijke film geworden. Allemaal ontroerende, geestige, taboe-doorbrekende vertellingen over een van de wonderen van de schepping. Een film over hoe seks en liefde soms één en hetzelfde zijn. Een film die de fysieke kant van de liefde verheerlijkt, via ernst en humor, via botheid en tederheid. Via de melancholie.