Naziha’s Lente

Winnaar Publieksprijs IDFA met een gemiddelde beoordeling van 9,3
Genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire, NFF 2015
Genomineerd Prijs van de Nederlandse Filmkritiek , NFF 2015

“Roerend portret van een vrouw die zich vrijvecht om haar kinderen een betere toekomst te geven.”
★★★★
– De Telegraaf

“Een beproefde combinatie van vlieg-op-de-muurobservaties, en veel interviews. Dogan heeft duidelijk tijd geïnvesteerd in haar hoofdpersoon. Omdat het een verhaal met een positieve afloop is kun je zelfs lachen om de mechanismen van de bureaucratie.”
– NRC Handelsblad

“Hoopvolle film met flink wat humor… We hopen stiekem op een vervolg.”
– Cinemagazine

De Marokkaans-Nederlandse Naziha, moeder van tien kinderen, nam acht jaar geleden een ingrijpend besluit. Niet langer wilde ze uren doorbrengen op het politiebureau omdat sommige van haar zonen zich schuldig maken aan diefstal, bedreiging en overlast. Ze zette haar gewelddadige man de deur uit en begon, ondersteund door een groot aantal hulpverleners, de strijd om haar kinderen weer op het rechte pad te krijgen. In vlekkeloos Nederlands vertelt ze haar verhaal. Hoe ze als jong meisje werd uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man. Hoe haar huishouden door zijn toedoen veranderde in een “terroristisch opvoedkamp”. Verbeten spreekt ze zich uit over die zwarte periode, die heeft geleid tot het criminele gedrag van haar oudste zoons. “Kinderen gedragen zich niet zomaar vervelend. Wij maken ze tot wat ze zijn.”

Tientallen hulverleners kwamen over de vloer, archiefkasten vol dossiers zijn over het gezin geschreven. Nu, in de stilte na de storm, zijn de oudste zoons uit huis en is Naziha strijdlustiger dan ooit. Ze wil een vrij leven leiden waarin ze haar eigen keuzes mag maken en zich kan ontwikkelen. Ze wil koste wat kost dat haar enige dochter, haar jongste kind, wel vrij mag zijn.

Het is een gevecht tegen de lange arm van de geschiedenis, sociale controle uit de gemeenschap en zoons die willen dat ze zich meer gedraagt als andere Marokkaanse moeders. Wilskracht, moed en humor slepen haar erdoorheen. Haar openheid voelt als noodzaak. Maar net als het tij lijkt gekeerd, slaat het noodlot toe en lijkt het normale, rustige leven waarvan ze droomt, verder weg dan ooit.

Naziha’s lente, een film van Gülsah Dogan (Liefdeswinter), geeft een intieme inkijk in het leven van een Marokkaans-Nederlandse vrouw die de muur van schaamte wil doorbreken nu zij de regie over haar eigen leven terugpakt. Dit is het verhaal van een mondige, moderne vrouw, die ondanks de ballast van haar jeugd en de voortdurende problemen met haar kinderen, onuitputtelijk blijft strijden voor een beter leven.