Living the Light – Robby Müller

Winnaar Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire!
Openingsfilm Forum van de Regisseurs, Nederlands Film Festival 2018
Wereldpremière Internationaal Filmfestival van Venetië, 2018

‘Schitterend, essayistisch portret […] De manier waarop Pijman Müllers werk en persoonlijkheid met elkaar verweeft, verdient niets dan lof.’ – Het Parool

‘Een cinefiele traktatie.’ – ★★★★, NRC

‘Een prachtige documentaire.’ – ★★★★, VPRO Cinema

‘Een gevoelig en intiem portret.’ – ★★★★, de Volkskrant

‘Een film die je bewuster maakt van waar het in fotografie en film om draait.’ – ★★★★, Trouw

‘Robby Müller inspireert ook na zijn dood.’ – ★★★★, AD

Cameraman Robby Müller (1940-2018) was een van de weinige mensen ter wereld die weet hoe je de zon bespeelt. Hoe je zijn lichtbundels als vlinders vangt. Hoe je zijn stralen als snaren moet aanslaan. Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vindingrijke, vernieuwende belichtingsmethodes heeft Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken.

Voor haar bijzondere filmessay Living the Light – Robby Müller kreeg regisseur en director of photography Claire Pijman toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms die hij in zijn loopbaan heeft gedraaid; vaak in samenwerking met zielsverwante regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier. Müller deed het camerawerk voor klassiekers als Dancer in the Dark, Der Amerikanische Freund en Paris, Texas.

Nu te zien op Vitamine Cineville en op ons Vimeo on Demand kanaal.