Last Hijack

Openingsfilm Panorama Dokumente programma Berlinale

“Last Hijack maakt niet alleen gebruik van animatie omdat sommige situaties niet te filmen waren. Maar ook omdat ze een emotioneel, bijna archetypisch herinneringenlandschap vormen waar woorden tekortschieten.” ★★★★
– NRC

“Illuminating… powerful”
– The Hollywood Reporter

Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de 29-jarige piraat Mohamed. In een mix van animatie en documentaire biedt de film een dramatische blik op de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen. Animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen bieden een filmische aanvulling en contrast met de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven.

Somalië is het epicentrum van de piraterij en Mohamed is één van de meest door de wol geverfde piraten. Maar tegelijkertijd is Mohamed ook gewoon maar een man die zijn hoofd boven water probeert te houden in een van de gevaarlijkste landen ter wereld, de failed state Somalië. Nu Mohamed gaat trouwen, wordt hij door zijn ouders en de familie van zijn bruid onder druk gezet om te stoppen met piraterij. Mohamed ziet het einde van de gouden eeuw van de piraterij naderen en staat voor een onmogelijke beslissing. Zal hij stoppen met de piraterij en kiezen voor een eerlijk, maar onmogelijk leven? Of zet hij alles op alles en waagt hij nog één laatste kaping?