Goede Buren

Een publieksfavoriet op IDFA!

‘Wilma en Ada als Cagney and Lacey. Ze lezen signalen af, als detectives van de eenzaamheid […] een aangrijpend document over ieders toekomst.’ – De Filmkrant

‘Door Ada en Wilma is Goede Buren in al zijn droefgeestigheid best een hoopvol miniatuurtje.’  – ★★★★, NRC

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden?  En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

+ Goed Gesprek
Onder de naam Goede Buren + Goed Gesprek organiseren distributeur Cinema Delicatessen en producent Basalt Film in verschillende filmtheaters zogenaamde Goede Gesprekken: een serie vertoningen van de documentaire, gevolgd door nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid.

Goede Buren is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden en biedt een realistisch, concreet handvat voor een Goed Gesprek – een toegankelijke manier om met collega’s, buurtgenoten, vrienden of vrijwilligers over (de aanpak van) eenzaamheid te praten.

Ook u kunt een vertoning van Goede Buren + Goed Gesprek organiseren! Download voor meer informatie brochure en checklist voor het organiseren van een Goed Gesprek. Op de website van Een tegen Eenzaamheid is tevens meer informatie te vinden.

Eerder werden al op maat gemaakte paneldiscussies georganiseerd in samenwerking met een aantal Gemeenten om de lokale aanpak van eenzaamheid te agenderen; mét en voor lokale beleidsmakers, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties, politici en andere professionals; over de complexiteit, specifieke feiten en mogelijke valkuilen bij de aanpak van eenzaamheid. Een conversation starter, die als basis fungeert voor lokaal beleid. Voor de Gemeenten een uitgelezen kans tot het smeden van lokale coalities, om het gesprek over de lokale aanpak aan te zwengelen en/of (waar deze al bestaan) aan te scherpen of uit te diepen. Tevens een toevoeging aan de randprogrammering van het betreffende filmtheater, interessant voor een algemeen publiek. De serie Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Online te zien op ons Vimeo on Demand kanaal.

 

Meer Goede Buren
Kijken: Hoofdpersonen Ada en Wilma aan tafel bij Pauw
Lezen: ‘Ik was geschokt. Ze zat gewoon keihard te liegen’De Filmkrant (interview)
Lezen: ‘Ada en Wilma schudt je niet zomaar af’NRC (recensie)
Luisteren: Stella van Voorst van Beest bij Kunststof, NPO Radio 1