El Bulli – Cooking in Progress

“Echte foodies kunnen hun hart ophalen bij deze documentaire.” ★★★
– Parool

“Boeiende film die een verrassend inkijkje geeft in het koken op sterrenniveau.” ★★★★
– Telegraaf

De stijl van topkok Ferran Adrià – volgens velen de beste, meest vernieuwende en meest gestoorde chef ter wereld – is avant-garde en experimenteel. Zes maanden per jaar is zijn restaurant El Bulli gesloten en trekken hij en zijn personeel zich terug in Adrià’s kooklaboratorium. Het restaurant is wereldwijd vermaard om zijn meer dan bijzondere bereidingswijze en gerechten. Deze film volgt de intense voorbereidingen tot in minuscule doch liefdevolle details tot eindelijk de avond van de heropening is gekomen.
In het experimenteerproces wordt ieder ingrediënt, van de eerste ingeving tot het uiteindelijke gerecht, opnieuw bekeken. Welk nieuw gerecht is er te maken met zoete aardappel? Smaak en textuur worden systematisch geanalyseerd: door te koken, roosteren, bakken, stomen – vacuüm zuigen, opbollen, vriesdrogen – en vervolgens te proeven.
Daarna is het tijd om het restaurant te heropenen. 35 nieuwe koks worden aan het werk gezet terwijl chef Adrià nog de laatste hand legt aan de nieuwe gerechten, die op de eerste avond al worden geserveerd. Hier wordt besloten welke vulling er in de ravioli moet, welke pasta er desintegreert bij contact met water en waar de ijsblokjes bij moeten: bij de minisinaasappels of de vacuüm champignons in hazelnotenolie. Bij El Bulli gaat het erom dat je iets voelt, iets ervaart. In de woorden van Adrià: “Hoe meer verwarring, hoe beter.”