Dans voor het leven

Dans voor het leven is niet alleen aan te raden aan liefhebbers van ballet of dans, maar boeiend kijkvoer voor elke documentaireliefhebber die zich in levensgeschiedenissen vol dromen, passie, teleurstellingen en opoffering interesseert.” ★★★½
– Movie2movie

Dans voor het leven is het laatste deel van een danstrilogie waarin filmmaker Marijke Jongbloed laat zien hoe het vijf kinderen die streefden naar een danscarriere is vergaan, wie ze zijn geworden, welke wendingen hun levens hebben genomen en wat er is gebleven van hun dromen en ambities.

Door het gebruik van de twee vorige films als archiefmateriaal worden de verschillende fasen van ontwikkeling getoond in deze film. In 1980 zien we nog de onbevangenheid van kinderen die onvoorwaardelijk hun leven geven voor de dans en dit als hun vrijheid ervaren. In 1992 zijn ze veranderd in bedachtzame volwassenen, die hun eerste klappen incasseren, maar hoopvol doorzwoegen. In 2010 krijgen ze als oudere dansers de rekening van hun keuzes gepresenteerd en voeden ze een nieuwe generatie op.

De vijf hoofdpersonen delen de emoties over de eindigheid van een danscarrière en de wijze waarop zij zich onderscheiden van ‘gewone mensen’. Welke levens leiden zij nu na de dans? Hoe hebben zij, na de enorme omslag die ze hebben moeten maken, hun nieuwe identiteit vormgegeven? Wie zijn zij nu? Staat hun leven van nu in de schaduw van het theater en de glamour van toen, of hebben zij zichzelf herontdekt?

Hun passie voor dans is nog altijd voelbaar, want dansers zijn ze voor het leven…