Crips – Strapped ’n Strong

“Crimineel goed…” – BN de Stem

“Ontwapenend portret” – AD

“De makers kwamen onwaarschijnlijk dichtbij de gangleden, die zich duidelijk op hun gemak voelden voor hun camera. Dat is al extreem bijzonder, maar het geheel is nog prachtig gefilmd ook en lijkt in niets op verborgen camerawerk op televisie.” – ★★★★, Glamcult

De Haagse gang Crips (Community Revolution In Progress) houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel tegen een achtergrond van rapmuziek; ‘Rhyme and crime’.
De Main Triad Crips hebben elkaar eeuwige trouw beloofd en de leden benadrukken die loyaliteit met tatoeages als ‘Crips4Life’. Ze bakenen hun territorium af met graffiti en steken zich van top tot teen in het blauw, de kleur van de Crips-gangs uit Los Angeles.

Crips laat zien dat er geen verheerlijking is van de bullshit waar de gang zich mee bezig houdt. Slippen en snitchen worden afgestraft en uit de gang stappen is al helemaal geen optie. Toch staan er altijd jonge homies klaar om het gangbangen voort te zetten.

Het is het verhaal van Keylow, die de gang bij elkaar houdt, van Main C. die vanwege zijn kinderen uit de set wil stappen en van Santos, die terugkeert naar Suriname om weer ‘iemand’ te zijn.